Zioła znane są ludzkości od najdawniejszych czasów. Rozmaryn ma wiele zastosowań – możemy spotkać go w kuchni jako aromatyczną przyprawę, jako roślinę ozdobną, ale także jako składnik wielu kosmetyków. Dzisiaj odkryjemy jego wyjątkowe właściwości oraz zdradzimy, w jaki sposób wykorzystuje się go w kosmetyce.

ROZMARYN – KWIATEM MORZA

Rosmarinum Officinalis, czyli Rozmaryn lekarski, nazywany Kwiatem Morza,  jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. Niezwykle aromatyczna i wiecznie zielona, posiada charakterystyczne długie i bardzo wąskie liście osadzone na długich i prostych łodygach. W późnym okresie wegetacyjnym łodygi te stają się twarde, drewnieją. Na półkach sklepowych można spotkać suszony rozmaryn, który z pewnością nie przywodzi na myśl długiej na 2 metry rośliny z bladoniebieskimi kwiatami. A takie rozmiary może osiągnąć ta roślina. Dziko rosnący rozmaryn możemy spotkać na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz na południu Krymu. Jeśli chodzi o uprawę rozmarynu w Polsce – roślinę tę uprawia się wyłącznie w szklarniach.

Wzmianki na temat tej rośliny można spotkać już w zapiskach św. Hildegardy z Bingen, gdzie pisała, że prawie człowieka odmładza i piękniejszym czyni. Wyjątkowe właściwości roślina ta zawdzięcza swoim związkom biologicznie czynnym. W jej składzie  wymienia się przede wszystkim olejek rozmarynowy (który zawiera kamforę, cyneol, borneol), ale także flawonoidy, garbniki, terpeny, kwasy fenolowe oraz kwas rozmarynowy.

rozmaryn

OLEJEK Z ROZMARYNU

Olejek wytłacza się z włosków gruczołowych, które znajdują się na dolnej stronie liści i kwiatów. W niewielkich ilościach można znaleźć go również na łodygach. Warto zwrócić uwagę, że młode rośliny zawierają około 1,5% olejku, zaś wysuszone 1-2,5 %.

Olejek ten pozyskuje się kilkoma metodami:

  • destylacja z parą wodną,
  • destylacja z przegrzaną parą wodną,
  • hydro-destylacja,
  • ekstrakcja z ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym.

To bezbarwna, czasem lekkożółta i brunatniejąca ciecz. Jej zapach przypomina kamforę, z silnie ziołowo – drzewną nutą.

ZASTOSOWANIE ROZMARYNU W KOSMETYCE

PERFUMY

Przemysł kosmetyczny bardzo chętnie sięga po produkty wprost z natury. Rozmaryn wykorzystywany jest w branży perfumeryjnej, gdzie wykorzystuje się olejek rozmarynowy. Jednak poddaje się go odterpenowaniu, czyli usuwa się na drodze chromatografii kolumnowej węglowodory mono oraz seskwiterpenowe. W ten sposób otrzymany olejek dodaje się w produkcji kremów, płynów do kąpieli i po goleniu, balsamów, szamponów oraz mydeł.

PIELĘGNACJA WŁOSÓW

Roślina ta znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Szczególnie polecana na włosy przesuszone z tendencją do rozdwajania się końcówek. Nadaje im połysk, a stosowana na skalp stymuluje porost włosów. Musimy jednak zaznaczyć, że może przyciemniać włosy, dlatego blondynki powinny mieć to na uwadze, jeśli nie planują zmian w odcieniu swoich włosów. Wcierki z rozmarynem polecane są również przy łojotoku lub łupieżu.

PIELĘGNACJA SKÓRY

Po produkty zawierające rozmaryn najczęściej sięgają osoby posiadające skórę trądzikową i tłustą. Bardzo polecane są hydrolaty rozmarynowe, które regulują wydzielanie sebum. Wykazują działanie ściągające. W kosmetykach ma zastosowanie w kuracji antycellulitowej, która ujędrnia skórę oraz nawilża.

INNE ZASTOSOWANIA ROZMARYNU

Rosmarinum Officinalis znany jest ze swoich walorów smakowych, stosuje się go na szeroką skalę jako przyprawę do przygotowania potraw mięsnych, ale także warzyw, np. batatów. Można również znaleźć szaszłyki, których składniki nadziewane są na gałązki z rozmarynu, co dodatkowo wzbogaca zapach i smak nadzianych kąsków.

Znalazł także zastosowanie w medycynie naturalnej przy leczeniu chorób układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, łagodzi bóle żołądka, a także działa stymulująco w leczeniu chorób jelit.