Olej ze słodkich migdałów jest powszechnie znany jako “król orzechów”. Ale czy wiedziałeś, że migdały mają nie tylko wspaniałe właściwości zdrowotne? Rewelacyjnie działają na skórę. Dlatego są popularnie stosowane w produktach kosmetycznych.

Właściwości odżywcze oleju ze słodkich migdałów

Po pierwsze, możesz się zastanawiać, dlaczego mówimy o “słodkim” oleju migdałowym. To dlatego, że możesz również kupić gorzką wersję.

Olej ze słodkich migdałów jest pełny witaminy E i A, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, potasu i cynku. Choć z wyglądu są niepozorne, zapewniają mnóstwo korzyści zdrowotnych.

Witamina E ma właściwości przeciwutleniające. Chroni przed uszkodzeniem komórek i promieniowaniem UV. Z kolei witamina A wspomaga produkcję nowych komórek skóry. Wspaniale wygładza zmarszczki.

Warto też zwrócić uwagę na kwasy tłuszczowe omega-3. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Chronią również przed uszkodzeniami słonecznymi. Natomiast cynk pomaga niwelować trądzik i inne blizny na twarzy.

Dlaczego warto stosować olej ze słodkich migdałów?

Zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych, dzięki czemu nadaje się idealnie do codziennej pielęgnacji skóry. Jest bardzo łagodny i hipoalergiczny. Dlatego jest bezpieczny dla prawie wszystkich typów cery- wrażliwej, suchej i tłustej.

Olej ze słodkich migdałów głęboko oczyszcza pory bez ich zatykania. Bardzo łatwo się wchłania. Wystarczy, że wetrzesz go w dłonie, by rozgrzać go przed nałożeniem na skórę.

Olej migdałowy: czy jest bezpieczny

Ogólnie olej migdałowy jest bezpieczny. Należy jednak pamiętać o kilku środkach bezpieczeństwa.

Jeśli masz alergię na orzechy, nie stosuj oleju migdałowego na skórę. Jeżeli nigdy wcześniej nie wykorzystywałeś oleju ze słodkich migdałów, wykonaj koniecznie test płatkowy, zanim nałożysz go na twarz. Możesz nałożyć niewielką ilość oleju po wewnętrznej stronie nadgarstka lub łokcia. Jeśli w ciągu 24 godzin nie zauważysz żadnych niepokojących objawów, takich jak zaczerwienienie, swędzenie, pieczenie lub obrzęk, możesz go bezpiecznie stosować.

Jak stosować olej ze słodkich migdałów?

Istnieje kilka popularnych sposobów. Niektóre osoby lubią używać go jako płynu do demakijażu. Nałóż niewielką ilość oleju na dłoń. Opuszkami palców delikatnie nałóż olej w miejsca, z których chcesz zmyć makijaż. Następnie użyj wacików lub ciepłej wody. Na koniec zastosuj ulubiony hydrolat, by zneutralizować pH skóry.

Jako olej nośny

Olej migdałowy można traktować jako olej nośny. To oznacza, że ma zdolność do przenoszenia innych olejków eterycznych głębiej w skórę.

Olej ze słodkich migdałów możesz śmiało mieszać z olejkiem cytrynowym, rozmarynowym, z bergamotkąowym lub lawendowym. Zanim zastosujesz mieszankę, wykonaj test płatkowy.

Doskonale usuwa toksyny ze skóry. Otwiera pory i zatrzymuje wilgoć. Chroni przed drobnoustrojami.

Jako środek nawilżający

Olej ze słodkich migdałów jest również świetnym środkiem nawilżającym. Umyj i osusz skórę jak zwykle. Następnie delikatnie wklep opuszkami palców niewielką ilość olejku migdałowego Pozwól mu spokojnie wchłonąć się w skórę. Jeśli używasz go jako kremu nawilżającego, nie musisz go spłukiwać.

Dodatkowe zalety

Olej migdałowy pomaga łagodzić obrzęki pod oczami. Ponadto zmniejsza wygląd niektórych blizn. Przyspieszają proces gojenia. Wyrównują kolor i teksturę blizn.

Co ważne, znajduje się w nim cynk. Wygładza szorstką, zrogowaciałą skórę. Jest lekki i szybko się wchłania. Białka znajdujące się w oleju ze słodkich migdałów mogą wzmocnić miękkie, łamliwe paznokcie.

Nawilża również spierzchnięte usta. Po prostu nałóż odrobinę oleju na suche, popękane wargi.

Skóra na skórze głowy jest tak samo ważna, jak reszta ciała. Jednak nie zawsze zwracamy na nią uwagę. Gdy martwe komórki skóry gromadzą się na czubku głowy, mogą prowadzić do problemów z łupieżem, a nawet hamować zdrowy wzrost włosów. Głęboko nawilżając skórę głowy i włosy olejkiem, możesz złagodzić łuszczenie i swędzenie.